maanantai 1. toukokuuta 2023

Lenkkeily / Venetsia, Bologna, Firenze

Pohjois-Italian kierroksella vierailtiin kolmessa historiallisessa, mutta lenkkeilijän kannalta varsin erilaisessa, kaupungissa. Italian erinomaisten junayhteyksien ansiosta kaupungin vaihtaminen pohjois-Italiassa onnistuu helposti. Junat ovat nopeita ja liput ajoissa etukäteen ostettuna hinnoiltaan edullisia. 

VENETSIA

Mielikuva ei petä. Juoksijan kannalta Venetsia on sekava ja sokkeloinen, mutta samaan aikaan se on todella mielenkiintoinen ja yllättävä. Ja maisemat ovat kyllä palkitsevia. 

Venetsiassa (saarella, mantereen puolelta ei ole kokemusta) aamulenkki on oikeastaan ainoa vaihtoehto. Kapeilla kujilla juokseminen oli vaarallista kaikille, kun sitä iltapäivällä yritti. Pääväylilläkin väkeä oli jopa joulukuussa riittävästi. 

Etukäteen Venetsiassa on kartalta aivan turha suunnitella reittejä. Ne eivät tule toteutumaan, vaikka juoksisi koko ajan puhelin kädessä. Opasteita talojen kyljissä on yritettävä seurata, jos vaikka San Marcon aukiolle haluaan, mutta opasteetkin ovat varsin vaikealukuisia.  

Toisaalta tässä piilee juuri Venetsian viehätys. Eksymisen voi itselle sallia, sillä pahasti harhaan ei voi kuitenkaan mennä. Tunnin aamulenkillä olin kolme kertaa hukassa tai umpikujassa kapeilla kujilla. 

Venetsiassa koin ensimmäistä kertaa senkin ihmeen, että tulva katkaisi lenkin. Useammassakin kohtaa vesi oli kanaalista noussut kävelytielle. Uniikki kokemus tämäkin. 

Lenkkikengät kannattaa ilman muuta Venetsiaan ottaa mukaan, vaikka mielikuvissa ne voisi jättää kotiinkin.

BOLOGNA

Ruokamatkailijan paratiisi ei osoittautunut lenkkeilijän paratiisiksi. Tai sitten yhden yön ja kahden lenkin kokemuksella ei oikeita lenkkimaastoja löydetty.

Keskusta on varsin tiivis eikä puistoja liiemmin siellä ole. Parco della Montagnolassa pystyy juoksemaan, mutta se on varsin pieni ja Certosa di Bologna oli (sinänsä hieno) hautausmaa.

Aamulenkki kaupungin ytimessä toimii kohtuullisesti, mutta esimerkiksi Quadrilateron alue on kuin häivähdys iltaisesta loistostaan, kun ravintoloiden luukut on kiinni. 

Poikkeuksellista Bolognan keskustassa on lukemattomat rakennusten kaariholvet, joista kaupunki on myös tunnettu. Monesti kävelykadut kulkevat niiden alla ja tämä tekee myös lenkille normaalista poikkeavan tunnelman. 

FIRENZE

Firenzessä on yksi allekirjoittaneen aamulenkkien suosikkipaikoista koko maailmassa. Piazzale Michelangelo.

Ponte Vecchion sillalta suuntaa joen vartta itään ja reilun kilometrin juoksun jälkeen nousee rappuset Piazzale Michelangelolle. Fiilis portaiden nousun jälkeen on kuin Rocky-leffoissa, mutta maisema on ihan jotain muuta kuin Philadelphia. Siinä hetkessä on historia vahvasti läsnä ja paatuneinmankin lenkkeilijän on pakko pysähtyä ihailemaan maisemaa toviksi. 

Arno-joen vartta voi hyvin juosta kävely-/pyörätietä pitkin Piazzale Michelangelolle hyvin pävälläkin, mutta jotenkin paikka on erityisen maaginen aamulla auringon noustessa. Toiseen suuntaan Arno-jokea löytyy Parco delle Cascinen puisto, joka on hyvä myös lenkkeilyyn. Näin upeassa kaupungissa ei vain halua puistossa juosta, kun maisemat joen varttakin pitkin juostessa ovat upeat. 

Oma hohtonsa on aamulenkillä myös juosta pari kertaa Firenzen tuomiokirkon (Santa Maria del Fiore) ympäri. Se on mahtava näky ja yölliseen aikaan jotenkin vielä vaikuttavampi kuin päivällä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti