keskiviikko 16. huhtikuuta 2025

Zurichin maraton / kevät 2025

Zurich maratoniin ensimmäinen aktiviteetti vastasi mielikuvaa Sveitsistä, sillä ilmoittautumismaksu oli varsin hintava. Reilusti ennakkoon ilmoittautuessakin hinta oli noin 150 euroa. Huomioitavaa on, että maraton oli myyty loppuun yli kuukausi ennen juoksua, joten ajoissa kannattaa ilmoittautua. 

Kohtuullisen isoksi juoksutapahtumaksi numeroiden haku yllätti, sillä varsinaista Expoa ei ollut. Numerot haettiin sisältä kauppakeskuksesta (puolimaratonin numerot sen ulkopuolelta), aivan pääsponsori Ochsner Sportin ison myymälän vierestä. Myymälään houkuteltiin sisään hyvillä alennuskoodeilla, esimerkiksi 40 frangin ostoksesta sai 20 frangia alennusta. Numeroiden hakuprosessi oli ylivoimaisesti tehokkain ikinä. Juoksunumero napattiin sähköpostista ja juoksunumero sekä varustepussi (pussit lajiteltu paitojen koon mukaan) annettiin käteen ehkä 20 sekunnissa.  

Lähtö oli komealla paikalla aivan kaupungin ytimessä Quaibrucken sillan ympäristössä. Lähtöryhmät oli selkeät ja isoja ruuhkia ei noin 5.000 osallistujan tapahtumassa ollut. Vessajonotkin olivat lähtöalueella harvinaisesti kohtuullisia. Vessoista pitää muutenkin antaa Zurichin maratonille positiivista palautetta, sillä vessoja ja pisuaareja oli useammissa paikoissa reitin varrella. 

Reitin arviointi on tällä kertaa hankalaa. Se, että "tie on jaettu kahtia" ja sitä juostaan kahteen suuntaan, on aina miinusta. Zurichin tapauksessa ymmärrän kuitenkin järjestäjiä tässä, sillä näin reitti saadaan pysymään hyvin tasaisena. Reitin oikeastaan ainoa nousu oli kääntöpaikalla, mutta Suunnon näyttämä kokonaisnousu oli vain 28 metriä. Zurichin kaupunki on kuitenkin aika mäkinen, joten siihen nähden reitti on todella tasainen. 

Reitti jakaantui kahteen osaan, sillä alussa ja lopussa kierrettiin muutaman kilometrin kierrokset aivan kaupungin ytimessä. Aina on arvostettavaa, kun maraton menee kahteenkin otteeseen kaupungin ykköskatua (Bahnhofstrasse). 


Maratonin "keskiosassa" juostiin noin 15 kilometriä suuntaansa Zurichin järven rantaviivaa pitkin. Kuvan (yllä) mukaiset järvinäkymät olivat enemmänkin poikkeus kuin sääntö, sillä suurimman osan matkasta rannassa oli kiinni taloja. Toki nämä talot olivat, kuten Zurichissä olettaa sopii, monesti aika näyttäviä. 


Juomapisteiden tarjoilut oli Zurichissä parasta A-luokkaa. Juomapisteitä oli tiiviisti ja jokaisella juomapisteellä taisi olla normaali veden ja urheilujuoman lisäksi mm. energiageeliä ja -patukoita. Osassa juomapisteitä oli tarjolla lisäksi hedelmiä ja Cokista. 
  

Kannustajien määrä yllätti allekirjoittaneen positiivisesti, sillä väkeä oli mukavasti keskustan lisäksi myös kääntöpaikalla Meilenissä ja muutenkin matkan varrella. Kannustajien kulkeminen sinne kävi helposti junalla, joka myös kulkee juoksureitin tapaan Zurichin järven rantaa pitkin. 


Maali oli tyylikkäällä paikalla Zurichin oopperatalon edessä Sechseläutenplatzilla aivan kaupungin ytimessä. Maalialue oli kyllä varsin ahdas ja ruuhkainen. 

Julkinen liikenne kulki lähtö- ja maalipaikalle hyvin. Esimerkiksi itse otin kustannussyistä hotellin noin 20 minuutin ratikkamatkan päästä Glattparkista (Radisson Hotel and Suites Zurich). Sinne menevää ratikkareittiä (nro 11) oli hieman muutettu sunnuntaina, jotta se pystyy kunnolla kulkemaan ja palvelemaan myös juoksijoita. Maratonin maksuun kuului ilmainen joukkuliikenne Zurichissa sekä jopa ilmaiset meno- ja paluuliput junaan lähikaupunkeihin. Itse hyödynsin maksuttomia junalippuja menemällä maratonin jälkeen Luzerniin katsomaan jalkapallo-ottelua :) 


Kokonaisuutena maraton oli järjestelyiltään saksalaiseen tapaan äärimmäisen toimiva. Kuitenkin reitti on hieman tylsä, mutta toki se on nopea. Zurichiä jää kuitenkin paljon näkemättä ja kokematta juoksun yhteydessä. 

Aika 3.57,57

Aikaisemmat maratonit (linkit nimessä):

Bukarest - syksy 2024
Reykjavik - syksy 2024
Tukholma - kevät 2024
Geneve - kevät 2024
Bratislava - kevät 2024
San Sebastian - syksy 2023
Riika - kevät 2023
Soul - kevät 2023
Berliini - syksy 2022
Munchen - syksy 2021
Ateena - syksy 2019
Vilna - syksy 2019
Kööpenhamina - kevät 2019
Tallinna - syksy 2018
Helsinki - kevät 2018
Toronto - syksy 2017
Praha - kevät 2017
Budapest - syksy 2016
Madrid - kevät 2016
New York - syksy 2015
Tokio - kevät 2015
Amsterdam - syksy 2014
Rooma - kevät 2014
Chicago - syksy 2013
Nizza-Cannes - syksy 2012
Turku - kesä 2012
Pariisi - kevät 2012
Berliini - syksy 2011
Tukholma - kevät 2011
Wien - kevät 2009

maanantai 10. maaliskuuta 2025

Maastohiihto / Lillehammer-Sjusjöen

Tehdään poikkeus blogiteksteihin hiihtopäivityksellä. Erinomainen Sjusjöen hiihtoalue on jäänyt itselle vieraaksi, mutta se tarjosi aivan mielettömän upeat puitteet maastohiihtoon. Lisäksi muutamasta etukäteen huomiosta olisi itselle ollut apua, vaikka verkosta tietoa yritti etukäteen etsiä.

Vuoden 1994 talviolympialaisten isäntäkaupunki Lillehammer on Suomesta hyvin saavutettava, sillä lentoja Osloon menee tiiviisti ja lentokentältä menee vähintään kerran tunnissa juna Lillehammeriin. Juna kestää noin 1,5 tuntia. Lennot Osloon ja hotellit Lillehammerissa oli ainakin hiihtoloman 2025 aikaan huomattavasti Lappia edullisempia.  

Ensimmäinen virheluulo itsellä oli, että Lillehammerista pääsisi suoraan ladulle. Tämä tuli itselle siitä, kun katsoi päivittyviä latukarttoja erinomaisesta SkisporetMobile-sovelluksesta. Ladulle kyllä pääsee kaupungista, mutta parin kilometrin matkalla Birkebeinerin hiihtostadionille nousua tulee lähes 400 metriä. 

Kaupungista kannattaakin ottaa bussi suoraan Sjusjöniin (bussi 501, liput saa Entur appista, jossa maksu onnistuu MobilePayllä. Matka kestää noin 20 minuuttia). Takaisin kaupunkiin tullessa kannattaa hiihtää Birkebeinerin hiihtostadionille (Sjusjöenistä reilut 10 kilometriä ja korkeuseroa noin 400 metriä alamäkeen), josta busseja (B6 ja 500) menee tiiviimmin tai jos latu on kunnossa, niin voi hiihtää myös suoraan kaupunkiin. Ladut tosin päättyy olympiahalleille ja siitä joutuu vähän alamäkeen kävelemään keskustan hotelleille. 

Sjusjöenin hiihtoalue mielettömän hieno. Maisemat kuin Lapissa parhaimmillaan, lunta on paljon ja ladut on käsittämättömän hyvin hoidettuja. Latuja meni myös ristiin rastiin todella tiiviisti. Kaikkiaan hoidettuja latuja on yli 350 kilometriä. 

Maastot Sjusjöenissä on kohtuulisen haastavat, mutta tasaisempiakin maastoja löytyy. Latukartta hieman vaikeasti hahmotettava, koska latuja menee niin tiiviisti. Hyvää kuitenkin on, että joka risteyksessä on kartta ja siinä on ruuvi, missä kohdassa ollaan. Jos kuitenkin tuntureiden nousuja ja laskuja haluaa välttää, korkeuseroja saa kartoista kyllä tosissaan kytätä. Skisporet-appissa reitin nousu ja lasku on merkitty, mutta pätkät ovat usein aika lyhyitä ja sitä on turhan työlästä katsoa. Esimerkiksi Skisporetin olevia eri reittejä ei ole kyltitetty maastossa, joten etujäteen reittien miettiminen on myös haastavampaa kuin Lapissa, jossa reittivaihtoehtoja on vähemmän.

Birkenbeiner-hiihdon väylä aika lailla jakaa hiihtoalueen keskeltä ja se on monesti hyvä maamerkki. Se on aina hyvin kyltitetty ja nelilatuisena leveänä baanana sen kyllä erottaa siihen tullessa. 

Birkebeinerin hiihtostadionilla lyhyitä hiihtoreittejä menee paljon, mutta maasto on kilpatasoista eli haastavaa. 17 kilometrin olympialatua en hiihtänyt läpi. Harrastajahiihtäjälle Sjusjöen on huomattavasti parempi vaihtoehto. 


Oma hotellivalinta on Strawberry-ketjun Home Hotel Hammer ja se saa allekirjoittaneen suosituksen. Kahden hengen huone meidän hiihtoloman aikaan oli noin 130 euroa yöltä ja siihen sisältyi aamupala, päiväkahvit pullalla ja illallinen. Ruoka hotellissa oli todella hyvää kaikilta osin ja se ylitti reilusti omat odotukset. Hotellin sauna oli ilmeisesti mallia norjalainen eli kiulua ja vetta ei ollut, mutta kuuma se oli.

Lillehammerin kaupunki on aika pieni ja ihan sympaattisen Storgatanin varrelle osuu lähes kaikki liikkeet. Norjan liigan jääkiekkoa pelataan kaupungissa, joten hiihdon jälkeen voi mennä katsomaan Lillehammer I.K:n matsia, jos pelipäivä sattuu kohdalle.