keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Riika marathon / kevät 2023

Kolmas kerta toden sanoi. Edullisen ennakkomaksun myötä olin kahtena edellisenä vuonna ilmoittautunut Riian maratonille, mutta ensimmäinen kariutui koronatilanteeseen ja toinen flunssaan. 

Suuria ennakko-odotuksia Riikaan ei ollut, mutta maraton osoittautui vähintäänkin Tallinnan veroiseksi. Mukava maraton omassa kokoluokassaan (vajaat 20.000 juoksijaa). Expo oli varsin pelkistetty eikä jonottaa tarvinnut. Juoksupaita ei kuulunut hintaan, mutta muutaman kympin maksuun sitä ei odota.


Reitti oli uudistettu aikaisemmista vuosista ja nyt sitä testattiin syksyllä 2023 Riiassa järjestettäviin tiejuoksun MM-kisoihin, jossa matkoja on puolimaratonista alaspäin. Maratonin reitti oli aika lailla kaksi puolikkaan lenkkiä, toisella puolikkaalla ensimmäinen noin kolmannes poikkesi ensimmäisestä puolikkaasta. 

Reitti oli toimiva ja varsin tasainen. Tilaa oli juoksijamäärään riittävästi ensimmäiselläkin puolikkaalla (yhteislähtö puolikkaan ja koko maratonin osalta), jopa heti lähtösuoralla. Toistoa tuli harvinaisen paljon, sillä Vapaudenaukion läpi juostiin peräti neljä kertaa. Se ei todellakaan haitannut, vaan päinvastoin. Kaupungin ytimessä kannustajia riitti ja erityiskiitokset menee kansallispuvuissa tanssineille ja ylävitosia jakaneille nuorille. 

Tästä ydinkeskustassa tiiviisti juoksemisesta pitää antaa erityiskiitokset järjestäjille. Se on todella poikkeuksellista, että ydinkeskustan katuja suljetaan koko päiväksi. Tämä vaatii paljon resursseja järjestäjiltä ja poliisilta. 


Väinäjoki halkoo Riian aika lailla kahtia, mutta siitä huolimatta autoliikenteen merkittävin silta, Vansu, oli juoksun ajan suljettu. Kuvaavaa oli jossain vaiheessa juoksua myös se, että saman linjan raitiovaunuja seisoi kolme peräkkäin odottamassa juoksijoita. Ero Helsinki City Marathoniin oli silmiinpistävä. Järjestäjät ovat hoitaneet yhteiskuntasuhteet todella briljantisti!


Järjestelyt pelasivat muuten hienosti ja maalissa oli mukava tunnelma, sillä heti maalialueen jälkeen oli järjestetty street food -tapahtuma tukemaan juoksua ja siellä oli paljon ihmisiä liikkeellä. Mukava siinä oli siemaista olut ja ihailla normaalia tyylikkäämpään mitalia. 

Hotellivalintaa ei tarvitse seuraavilla Riian vierailuilla miettiä. Radisson Blu Elizabete oli erinomainen hotelli sopuisaan hintaan (105 euroa sis. kahden hengen aamiaiset). Tyylikkäät huoneet, laadukkaat vuoteet ja erinomainen sijainti. Aamiainen oli monipuolinen ja juoksijoita varten se oli aikaistettu. Ravintolasuosituksena voi tarjota poikkeuksellisen hyvää kalaravintolaa Zivju Leteä Art Nouveau -alueen vieressä. Laadukkaat raaka-aineet ja hintasokin oli Riian muuhun ravintolatarjontaan ja ruuan tasoon nähden alhainen. Kannattaa tehdä pöytävaraus ainakin viikonloppuna.    

Aika 3.56,24 Sports Tracker

Aikaisemmat maratonit (linkit nimessä):

Soul - kevät 2023
Berliini - syksy 2022
Munchen - syksy 2021
Ateena - syksy 2019
Vilna - syksy 2019
Kööpenhamina - kevät 2019
Tallinna - syksy 2018
Helsinki - kevät 2018
Toronto - syksy 2017
Praha - kevät 2017
Budapest - syksy 2016
Madrid - kevät 2016
New York - syksy 2015
Tokio - kevät 2015
Amsterdam - syksy 2014
Rooma - kevät 2014
Chicago - syksy 2013
Nizza-Cannes - syksy 2012
Turku - kesä 2012
Pariisi - kevät 2012
Berliini - syksy 2011
Tukholma - kevät 2011
Wien - kevät 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti