sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Lenkkeily / Tallinna

Päivitys uusittu 8/2023. Tallinnan lenkkeilymahdollisuudet ovat kokeneet niin huiman muutoksen alkuperäisen päivityksen 9/2014 jälkeen, joten teksti kirjoitettiin kokonaan uusiksi.

Erityisesti Tallinnassa on uusittu rantareittejä, kuten on tehty Helsingissäkin. Parhaillaan Tallinnan keskusta on remontin keskellä ja se näyttäisi muuttavan entistä enemmän kevyen liikenteen suuntaan. 


Parhaita lenkkipaikkoja Tallinnassa ovat merenrannan uusitut väylät sekä Kadriorgin puistoalue. Satamasta itään päin mentäessä Reidi Tee promenaadi on pistetty täysin uusiksi ja se on kyllä tyylikäs kokonaisuus. 


Satamasta länteen päin mennessä remontit ovat vielä käynnissä. Kalamajan alue on jo pitkälti valmiina, mutta Patarei vankilan alueelle remontteja on vielä tulossa. Lenkkeilijää nämä eivät ainakaan vielä haittaa, merenrantaa pääsee hyvin juoksemaan aina Noblessnerin uusitulle, tyylikkäälle alueelle asti. 


Matkalla voi ihailla myös Lennusadamin merimuseon laivoja (Suur Töll), Noblessnerin Igluparkia ja satamapromenaaria. 


Kadriorgin puistoon on keskustasta matkaa reilu kilometri (itään päin) ja se tarjoaa hyviä lenkkipolkuja hienoissa maisemissa. Vähemmän tunnettu alue Kadriorgissa on japanilainen puutarha lähempänä Laululavan aluetta. Puutarha on lenkkeilijälle se on alueena pieni, mutta käymisen arvoinen. 


Lyhyemmille keskustalenkeille myös Toomparkin puisto toimii hyvin. Allekirjoittanut ei myöskään kaida Toompean aluetta, vaikka mukulakivikatuja ja turisteja siellä onkin. 


Pitkää lenkkiä siellä ei saa, mutta reitti Toomparkista Patkulin rappuja ylös Toompean näköalatasanteille ja siitä Nevskin katedraalin ja Kirk in de Kökin takaa Itsenäisyyden aukiolle tarjoaa kyllä Tallinnan parhaat maisemat parin kilometrin sisään. 


Tallinnan nähtävyydet saa varsin hyvin kokonaisuutena haltuun 15 kilometrin lenkillä, josta kartta lyötyy alla olevasta linkistä Sport Trackeriin. Sitä voi keskustahotelleista jakaa helposti myös kahteen osaan, jos lyhyempiä kierroksia haluaa tehdä. 


Tallinnan kierroksen reitti Sports Trackerissä: https://www.sports-tracker.com/workout/raffi13/64c37e8abc695235930dfac3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti