keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Lenkkeily / Hämeenlinna

Myönnettävä on, että kotikaupungin lenkkeilymahdollisuuksia kehuessa on olemassa kotiinpäin vedon vaara. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että Hämeenlinna tarjoaa lenkkeilijälle erinomaiset mahdollisuudet liikkumiseen. Golfin pelaamiseen puitteet Hämeenlinnassa ovat varmasti Suomen parhaat (Linna, Tawast ja Aulanko Golf) ja lenkkeilyssä kaupunki kuuluu parhaiden joukkoon. Jos sattuu olemaan golfaava lenkkeilijä tai lenkkeilevä golfaaja, niin voin vannoa, että Hämeenlinnaa parempaa paikkaa ei tästä maasta löydy. Lisäksi uuden Elenia Areenan myötä puitteet Hämeenlinnassa esim. lentopallolle ja salibandylle ovat myös kunnossa.


Kansallisen kaupunkipuiston perustamisen myötä puitteet lenkkeilyyn ovat tällä vuosituhannella parantuneet oleellisesti. Vanajaveden rantareitti on maisemiltaan upea ja rantaviivaa mukaileva. Kaupunki ansaitsee myös ison plussan siitä, että rantareitti on talvellakin lähes aina hyvin aurattu ja hiekoitettu. Ainoastaan keväällä lumien sulaessa tie muuttuu vähän velliksi parin viikon ajaksi.


Kaupungin hotelleista Vanajaveden rantareitille on helppo päästä. Suosituimmat hotellit (Aulanko ja Vaakuna) ovat käytännössä rantareitin varrella. Rantareitti kaupungin keskustasta rautatiesillan kautta järven ympäri on noin 6 kilometriä pitkä. Aulangolta lähtiessä kierrokselle kaupungin kautta tulee mittaa reilut 8 km.


Jos nämä tuntuvat liian pitkältä lenkiltä, kannattaa suunnata Hämeen linnan ja museo Militarian alueelle, jossa pystyy liikkumaan hienoissa maisemissa linnan historiallista miljöötä kiertäen.


Aulangon alueella liikkuessa pidän huomattavasti enemmän juoksemisesta rantaa pitkin kuin Aulangon puistometsän (luonnonsuojelualue) pururadasta. Pururadalla 4,4 ja 6,5 kilometrin valaistus lenkit kulkevat hienossa metsämaisemassa, mutta profiililtaan reitit ovat hyvin mäkisiä.


Kansallisen kaupunkipuiston aluetta kunnostetaan ja kehitetään vuosittain. Tänä keväänä on esimerkiksi kunnostettu rautatiesillan lähellä menevät pitkospuut, joita pitkin pystyy juoksemaan/kävelemään "veden päällä" useamman sata metriä.


Myös pitkin Vanajaveden rantareittiä ja Aulangon pururataa on tehty viime vuosina useita pieniä lihaskunnon harjoituspaikkoja, joita alueella liikkuvat tuntuvat jopa käyttävän yllättävän aktiivisesti. Erityisen hienot maisemat ovat tarjolla Linnanpuistossa.


Heinäkuun lopussa juostava Hämeenlinnan kaupunkimaraton (Sibelius maraton 2015) ei ole kuulunut matkailevan maratoonarin ohjelmistoon, koska sitä varten ei tarvitse tehdä matkaa. Kolmena 14 kilometrin lenkkinä juostavassa maratonissa matkaa taivalletaan rantareitillä noin nelisen kilometriä per kierros.


Urheiluhistorian ystävän lenkkipaikka Hämeenlinnassa on Ahveniston olympiapuisto. Ahvenistolla  kilpailtiin nykyaikaisen viisiottelun olympiamitaleista vuonna 1952. Maastossa on merkitty viisiottelun päättäneen maastojuoksun noin 4 kilometrin reitti, josta lisätietoa löytyy erillisestä blogipäivityksestä


Vajaan kolmen kilometrin valaistun pururadan lisäksi Ahvenistolla risteileen paljon hyväkuntoisia polkuja. Harjun päällä kulkeva juoksupolku Vuorentaan kaupunginosaan kuuluu myös allekirjoittaneen suosikkeihin. 


2 kommenttia:

  1. Aulangon Pururata on erinomainen vaihtoehto niille, jotka hakevat kovaa fyysistä ponnistusta. Siihen mäkimaasto on erinomainen.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, Juuri näin! Muutamat jyrkät mäet tarjoavat myös hienon mahdollisuuden vetoihin. Sykkeen saa varmasti nousemaan. Ja onhan se aarniometsäkin omalla tavallaan erinomaisen kaunis.

    VastaaPoista