lauantai 16. marraskuuta 2019

Ateena (autenttinen) maraton / syksy 2019

Monivuotisena haaveena on ollut lähteä juoksemaan maratoonarin "mekasta" Marathonista Ateenaan juostava autenttinen maraton. Haaveen toteuttamista on hillinnyt se, että kyseinen maraton juostaan aina isänpäivänä. Nyt oli kuitenkin aika juosta legendaarinen maraton, 2509 vuotta sotilaslähetti Feidippidesin jälkeen.


Matkailevalle maratoonarille Ateenan autenttinen maraton kuuluu ns. pakolliseen osastoon. Historista, urheilusta ja urheiluhistoriasta kiinnostuneelle riittää jo se, että maratonin maali on vuonna 1896 käytyen ensimmäisten nykyaikaisten olympialaisten stadionilla. Lisäksi sama reitti juostiin Ateenan isännöimien vuoden 2004 olympiakisojen maratonina.

Numeroiden haku oli Pireuksessa pidetystä Exposta, joten siinä pääsi tutustumaan merelliseen Ateenaan Rivieraan. Expo oli varsin laaja ja kerrankin numeroiden hakija "pakotettiin" kävelemään koko messualue läpi, sillä numerot sai alkupäästä ja juoksupaidan loppupäästä.


Koska maraton starttaa Marathonista, on juoksuaamuna tiedossa bussirumba 20.000 juoksijan kuljettamiseksi lähtöpaikalle Marathoniin. Busseihin pääsi Syntagman aukiolta todella mallikkaasti, matkan varrella olleessa toisessa lähtöpisteessä busseja ei näyttänyt vastaavaa määrää olevan. Kaikkiaan lähtöpisteita oli kuusi eri puolella Ateenaa. Viimeiset bussit lähti klo 6.45 (itse menin lähtäpaikalle 6.15) ja maraton starttasi klo 9.00. Bussimatka kesti reilun tunnin.


Marathonissa aika on lähdön odottelua. Nähtävää ei ollut kuin voiton jumalattaren Niken patsas. Lähtösuoran vieressä yleisurheilukentällä oli kohtuullisesti bajamajoja ja vettä oli tarjolla.


Lähtö oli yllättävän sujuva juoksijoiden määrän huomioiden. Liikkeelle pääsi minuutti per blokki. Taustalla paloi "olympiatuli".


Odotusarvo maratonin reitistä oli etukäteen tylsä ja mäkinen. Jo kartalta näki, että reitti kulkee maratonhaudan koukkausta lukuunottamatta maantietä pitkin Marathonista Ateenaan. Reitti ei kuitenkaan ollut pelkkää maaseudulla juoksemista, vaan suurin osa reitistä oli asutusta ja matkalla oli pienempiä kaupunkeja. Vain Marathonin haudan kierrossa juostiin samaa tietä kahteen kertaan vajaa kilometrin matkan.


Mäkisyyttäkin odotti ehkä enemmänkin kuin mitä sitä lopulta oli. Noin 17-31 kilometrin välillä nousua tuli melkein jatkuvasti, korkeuserona vähän yli 200 metriä (alla olevassa kartassa näkyy myös profiili). Ateenan maraton lienee ainoa, jossa kilometripaalut ovat läpi vuoden näkyvillä liikennemerkein. Juoksussa lisäksi oli isot liput lisäämässä näkyvyyttä.


31 kilometrin jälkeen oli mukavaa, kun viimeisen ylämäen jälkeen alkoi alamäki ja sen tiesi jatkuvan maaliin asti. Fiilis oli melkein kuin maaliin olisi tullut. Harvoin sellaista tuntemusta tulee kymmenen kilometriä ennen maalia.


Lisäksi loppuosuus oli kaupunkimaisempaa juoksemista ja kannustajia oli enemmän. Kannustajia oli yleisestikin kyllä Ateenan maratonilla kadun varsilla varsin paljon eurooppalaiseksi maratoniksi. Sen tunsi, että maraton on ateenalaisille iso juttu.


Juoksun ehdoton huippukohta oli maaliin tulo legendaarisille Panathinaiko stadionille. Maratonin päättäminen olympialaisten näyttämölle on aina erityistä, mutta lopetus maailman ehkä vanhimmalle urheilustadionille (stadion on rakennettu Ateenan antiikin aikaisen stadionin raunioiden paikalle ensimmäisiä nykyaikaisia olympialaisia vuonna 1896 varten) oli kyllä jotain todella erityislaatuista.


Ateenan autenttinen maraton on ristiriitaisen maratonin maineessa. Monet tuntuvat sitä joko rakastavan tai vihaavan. Matkailevalle maratoonarille reissu oli kokonaisuutena hieno kokemus, kun en ollut aikaisemmin Ateenassa käynyt. En rakastanut autenttiseen maratoniin enkä Ateenaankaan, mutta ainakin kerran molemmat kokee mielellään. Ennätysaikoja ei Ateenasta voi reitin mäkisyyden takia odottaa, mutta ei se mäkisyys mahdottomia aikoja vie. Oman tuntemuksen mukaan olin jämptisti neljän tunnin kunnossa ja loppuaika oli kuusi minuuttia sen päälle.

Aika 4.05,53
Sports Tracker

Vahva hotellisuositus:
Nyt voi Ateenaan kyllä antaa harvinaisesti erittäin vahvan hotellisuosituksen. in[n]Athens on loistavalla sijainnilla oleva pieni ja hyvätasoinen hotelli. Aamupala oli mielettömän hyvä henkilökohtaisesti laitettuine omeleitteineen, bageleihiin ja pannukakkuineen. Maratoonarille paikka on todella hyvä. Syntagman linja-autojen lähtöpaikalle kävelee kaksi minuuttia ja maalista hotellille käveli kymmenessä minuutissa (kuten myös päänähtävyyksiin Akrolikseen, Agoraan tai Monastirin aukiolle). Palveluasenne hotellissa oli uskomaton. Esimerkiksi normaalisti aamupala alkaa klo 7.30, mutta maratoonareita varten juoksuaamuna aamupalalle pääsi jo klo 5.00 alkaen.


Aikaisemmat maratonit (linkit nimessä):
Vilna - syksy 2019
Kööpenhamina - kevät 2019
Tallinna - syksy 2018
Helsinki - kevät 2018
Toronto - syksy 2017
Praha - kevät 2017
Budapest - syksy 2016
Madrid - kevät 2016
New York - syksy 2015
Tokio - kevät 2015
Amsterdam - syksy 2014
Rooma - kevät 2014
Chicago - syksy 2013
Nizza-Cannes - syksy 2012
Turku - kesä 2012
Pariisi - kevät 2012
Berliini - syksy 2011
Tukholma - kevät 2011
Wien - kevät 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti