tiistai 29. maaliskuuta 2016

Lenkkeily / Edinburgh

Jalkapallon Koillis-Englannin derby eli Newcastle-Sunderland ottelu johti matkaan Yhdistyneiden Kuningaskuntien pohjoisempiin osiin. Newcastle ei kaupunkina kiinnostanut, sillä Edinburgh vaikutti kaupunkina paljon kiinnostavammalle.

Edinburgh olikin positiivinen yllätys. Kaupunki oli brittiläiseksi kaupungiksi kaunis ja historiaa täynnä. Lenkkeilijälle Edinburgh tarjosi hyvin erilaisia vaihtoehtoja juoksemiseen ja tutustumiskierros tislaamossa tarjosi hyvän vaihtoehdon aamulenkistä palautumiselle.

Kaupungin saa hyvin haltuun aamulenkillä kaupungin keskustassa. Nähtävyydet saa hyvin bongattua reilun viiden kilometrin lenkillä Princess Street Garden - Edinburghin linna - Royal Mile - Carlton Hill - George Street.

Princess Street Gardenista avautuu hieno näkymä ylös linnalle, mutta puisto on vähän pieni pelkästään siellä juoksemiseen.

Puiston takaa pääsee nousemaan ylös linnan pihalle ja siitä on mukava jatkaa juoksemista Royal Mileä pitkin alamäkeen. Royal Milen alkupää on upeaa seutua St. Gilesin katedraaleineen.


Royal Mile päättyy Skotlannin parlamenttirakennukseen ja upeaan Holyroodin palatsiin, joka toimii kuningattaren Skotlannin residenssinä.

Tämän jälkeen suunnataan taas ylämäkeen kohti Carlton Hilliä, jonne juostaan hienon Royal Terracen kautta. Carltonin Hillille lasketaan vielä pieneksi kukkulaksi Edinburghisssa, mutta sieltäkin aukeaa hienot maisemat kaupungin yli merelle asti. 
                          
Kukkulan päällä on mm. Skotlannin kansallismonumentti ja Nelsonin monumentit.


Kun merkittävimmät nähtävyydet on ensimmäisen päivän lenkillä nähty, on aika suunnata edinburghilaisten suosimaan vapaa-ajan puistoon Holyrood Parkiin. Isossa Holyroodissa lenkkipolkuja löytyy jokaiseen makuun ja niitä risteilee siellä paljon. Holyroodissa on isoja ja pieniä kukkuloita, joista voi valita itselle sopivimman.


Korkein kukkuloista on Arthur's Seat, jonka huipulle nousu pisti läähättämään. Matkailevan maratoonarin kunto ei riittänyt yhtä mittaiseen juoksuun huipulle asti, vaan välillä piti vaihtaa kävelyksi. Tosin viimeisen nousun osalta varsinaista tietä ei ole, vaan polku on melkoisen kivikkoinen, jossa juokseminen on vaikeaa.

Sports Trackerin mukaan korkeuseroa puiston alaosasta Arthur's Seatin huipulle kertyi n. 220 metriä. Huipulle tuli Matkailevan maratoonarin siellä kuvatessa yksi vanhempi herrasmies. Keskustelu hänen kanssaan jäi kuitenkin hyvin epämääräiseksi. Skotlannin murteesta on muutenkin välillä vaikea saada selvää. Siihen kun yhdistetään vielä nousun jälkeinen kova syke ja hengästyminen, ei keskustelusta oikein mitään tullut :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti