torstai 30. toukokuuta 2019

Kööpenhamina marathon / kevät 2019

Kööpenhaminan maraton oli positiivinen yllätys omiin odotuksiin peilaten. Toki IAAF:lta saatu pronssimitali antoi odottaakin järjestelyjen olevan kunnossa. Kööpenhamina onkin ainoa pohjoismaiden maraton, jolla on IAAF:n race label -tunnustus ja sitä järjestäjät toivat harvinaisen ylpeästi esiin.


Kööpenhaminassa isoimmat ongelmat oli ennen lähtöä, sillä numeroiden haku exposta oli hieman sekava. Opastukset numeroiden hakuun olivat varsin puutteellisia, mutta prosessit expossa oli jouhevia. Plussapisteet tulee hyvälaatuisesta juoksupaidasta ja repusta. Toki maraton on aika hintava (noin 90 €), mutta niin se on muuallakin Pohjoismaissa.


Kööpenhaminalle on pakko antaa reitistä iso käsi! Reitti kulkee aivan kaupungin ydinkeskustassa, mikä ei ole kovin yleistä ja se tarkoittaa IAAF:n pronssimitalimaratonille melkoista urakkaa katujen sulkemisen osalta. Reitillä "tuplattiin" kaikkiaan noin 13 kilometrin osuus Kööpenhaminan keskustassa ja Fälledparkenissa.


Kaupungin nähtävyyksiäkin mahtui reitille mukavasti, esimerkiksi Nyhavnissa juostiin kahteen kertaa ja siellä kannustusta oli mukavasti. Kannustajina tanskalaiset ovat monilla maratoneilla tehneet vaikutuksen riuhakkuudellaan ja näkyvyydellään, mutta "kotimaratonilla" meno ei niin hulvatonta ollut. Esimerkiksi Vestergadella oli hieno juosta "Tour de France -rännissä", kun kannustajat tekevät juoksuväylän kapeaksi molemmilta puolilta.


Muutamia bändejä ja varsinkin useampiakin tiskijukkia oli reitillä, erityisesti mieleen jäi "savurekka-DJ" sillan alla. Voisi kuvitella, että muutaman tunnin savurekkaurakan jälkeen raitis ilma tuntuu hyvältä.


Lähtö- ja maalialue Island Bryggellä ei ole paikkana erityisen hohdokas, mutta kerrankin vessoja tuntui olevan riittävästi eikä jonot ihan mahdottomia olleet. Erityisen leveä lähtöalue ei ollut, mutta riittävän hyvin ja nopeasti (8 min) siinä matkaan pääsi.


Tukijoukoille Kööpenhamina tarjosi aivan uskomattoman hienon palvelun. Etukäteen jo luvattiin, että maratonin appista saa puhelimen kautta seurattua ketä tahansa juoksijaa kartalla. Numerolapussa olikin kaksi sirua normaalin yhden sijaan. Uskomatonta oli, että app toimi tukijoukkujen mukaan täysin moitteettomasti. Huikea edistysaskel! Aikaisemmin ainoastaan New Yorkissa on seuranta on vastaavaa ollut käytössä. Silloin selaimessa olleeseen karttaan sijainti päivittyi kerran minuutissa, mutta se ei kulkenut taskussa mukana. Lisäksi appiin tuli juoksun jälkeen kuvia sekä maaliintulovideo.


Oma juoksu sujui yllättävän vaivattomasti. Kevään sairastelujen myötä yleensä maratonille osallistuminen oli pitkään vaakalaudalla. Tämän takia on harvoin ollut lähtöviivalla ollessa yhtä hyvää fiilistä kuin tällä kertaa. Kunto ei ollut rautaa, joten matkavauhti piti pitää riittävän rauhallisena läpi matkan ja siinä onnistuin. Maaliinpääsy oli itselle kova juttu.


Aika 4.19.00 

Aikaisemmat maratonit (linkit nimessä):
Tallinna - syksy 2019
Helsinki - kevät 2018
Toronto - syksy 2017
Praha - kevät 2017
Budapest - syksy 2016
Madrid - kevät 2016
New York - syksy 2015
Tokio - kevät 2015
Amsterdam - syksy 2014
Rooma - kevät 2014
Chicago - syksy 2013
Nizza-Cannes - syksy 2012
Turku - kesä 2012
Pariisi - kevät 2012
Berliini - syksy 2011
Tukholma - kevät 2011
Wien - kevät 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti