torstai 6. huhtikuuta 2023

Soul marathon / kevät 2023

Soulin maraton oli kokonaisuutena positiivinen kokemus, vaikka paljon parannettavaakin löytyi. Reitti oli mielenkiintoinen ja se päättyi vuoden 1988 olympiastadionille, josta tulee aina plussaa. Useat ongelmakohdat järjestelyissä tuntuvat uskomattomilta, sillä Soulin maraton on IAAF:n platina-tason road race (korkein taso) yhdessä isoimpien World Marathon Majoreiden kanssa. 


Haasteet alkoi jo ilmoittautumisesta, jossa kannattaa olla sanan mukaisesti hereillä. Itse en ollut ja kello 03.00 Suomen aikaa myyntiin tulleet paikat varattiin puolessa tunnissa. Aamulla paikkoja oli vielä kahden hengen viestiin. Sen otin heti kiinni, mutta nettisivut eivät päästäneet tekemään varausta loppuun asti. Instagramin ja sähköpostin kautta yritin saada selvyyttä asiaan, mutta kyselyihin ei ikinä vastattu. Pari viikkoa myöhemmin Instassa ilmoitettiin, että kahden ja neljän hengen viestiin tulee lisäpaikkoja myyntiin. Tällä kertaa varauksen pääsi tekemään loppuun saakka ja paikat viestiin järjestyi. Ja koska reitillä ei ollut mitään valvontaa, viestin aloittaja voi hyvin juosta koko maratoninkin :) 


Expossa numeroa hakiessa jonoja ei ollut yhtään paikallisten pisteillä, mutta ulkomaalaisten juoksijoiden pisteellä jonotimme noin puolitoista tuntia (kaksi deskiä), vaikka olimme suhteellisen ajoissa liikkeellä. Lähtöpaikka Gwanghwamunin aukio oli hieno, mutta vessojen puute (kuvassa ainoat vessat, kolme jaettua pientä vessakonttia) 17.000 juoksijalle oli ongelma. Reitin varrella oli harvakseltaan yksittäisiä bajamajoja (yksi miehille ja yksi naisille). Tämä on iso puute aina naisjuoksijoille, mutta itämaisessa kulttuurissa ei miehenäkään kehtaa mennä pusikkoon pisulle kuten Euroopassa. 
  

Juomapaikat olivat myös todella erikoisia ja toimimattomia. Yksittäisiä pöytiä oli viiden metrin välein ja niissä yksittäinen vapaaehtoinen yrittää kaataa vettä litran pullosta mukeihin, kun juoksijoita tulee hirveät määrät. Vapaaehtoisia kävi todella sääliksi juoksijoiden paineessa, kun juomaa joutui odottamaan. Loppumatkasta tämä vähän helpottui, kun porukka jakaantui tasaisemmin. 


Reitti itsessään oli positiivinen yllätys. Etukäteen kartalla se näytti vähän tylsältä, mutta "tiellä vastakkain" juostavia osuuksia ei ollut kuin parin kilometrin verran.Väljyyttä reitillä oli myös riittävästi ja siinä sai kohtuullisen kattavan kattauksen Souliin.  


Reitin ehkä hienoin kohta oli vähän ennen neljänkympin täyttymistä koittanut Han-joen ylitys, jossa joen vastarannalla näkyi upea Lotte World Tower. Olympiastadion portista stadionille saapuminen on aina mieleenpainuva hetki. 


Erityiskiitokset pitää antaa kohtuullisen osallistumismaksun (100 $ ulkomaalaisilta) lisäksi pakettiin kuuluneelle erinomaiselle Adidaksen juoksupaidalle ja hienolle mitalille. 


Kokonaisuutena Soulin maraton oli kyllä mielenkiintoinen kokemus ja hyvä syy matkata nykyisilläkin, 13 tunnin suorilla lennoilla tutustumaan Etelä-Koreaan. Idässä juoksut on aikaeron takia haasteellisia ja Soulissakin maraton starttasi 01.00 Suomen aikaa. Lyhyellä reissulla (neljä yötä) kellon siirtämisen aloitin kolme päivän ennen menolennon lähtöä heräämällä työpäivään aina pari tuntia edellispäivää aikaisemmin. Singaporelainen juoksija kehui Soulia erityisesti ilmastosta, joka soveltuu hyvin maratoniin. Sää Soulissa oli mainio, mutta huomioitavaa on, että yöt oli hieman pakkasella ja maratonin starttiaamuna oli nollakeli. Päiväksi ilma lämpeni noin 10-15 asteeseen, mutta jonkin verran savusumua Soulissa on. Liikkuminen Soulissa on helppoa, esimerkiksi kaikki metropysäkit tai -kartat on englanniksi. Ja ruoka oli poikkeuksetta todella hyvää!


Suosituksen Soulille voi ilman muuta antaa. Mutta jos nyt pitäisi lähteä uudelleen joko Tokion tai Soulin maratonille, niin valinta olisi Tokio. Niin kaupungin kuin maratoninkin puolesta.  

Aikaisemmat maratonit (linkit nimessä):

Berliini - syksy 2022
Munchen - syksy 2021
Ateena - syksy 2019
Vilna - syksy 2019
Kööpenhamina - kevät 2019
Tallinna - syksy 2018
Helsinki - kevät 2018
Toronto - syksy 2017
Praha - kevät 2017
Budapest - syksy 2016
Madrid - kevät 2016
New York - syksy 2015
Tokio - kevät 2015
Amsterdam - syksy 2014
Rooma - kevät 2014
Chicago - syksy 2013
Nizza-Cannes - syksy 2012
Turku - kesä 2012
Pariisi - kevät 2012
Berliini - syksy 2011
Tukholma - kevät 2011
Wien - kevät 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti