maanantai 1. heinäkuuta 2024

Lenkkeily / Riika

Matkailevan maratoonarin yleispätevä ohje joen varressa sijaitsevien kaupunkien juoksulenkeille on juosta joen vartta. Riiassa tämä yleispätevä sääntö ei pätenytkään, mutta veden äärellä silti mukavimmat lenkkimaastot löytyi. 

Riian maratonilla kaupunki tuli tutuksi, mutta kaikkea ei siinäkään koe. Riian parhaat lenkkimaastot kulkevat vanhaa kaupunkia kiertävän kanavan varrella Kronvaldan ja Bastejkalnan puistoissa. 

Kanavan reunoja pitkin voi aika hyvin juosta molemmin puolin mukavia sorapintaisia polkuja pitkin. Jos pelkästään puistossa ei halua kiertää, niin kanavaa pitkin voi kiertää vanhan kaupungin, mutta kanavan varrella juokseminen saa allekirjoittaneen suosituksen. 

Vanhan kaupungin kierrossa ainoa tylsempi paikka tulee Bestejkalnan puistot päättyessä. Siinä ei kannata lähteä isompia teitä ylittämään, vaikka keskustorin (Zeppeliini-hallit) kautta kiertäminen houkutteleekin, vaan kannattaa suunnata suoraan Daugavan suuntaan. Riiassa, kuten itä-Euroopassa muutenkin, isojen teidän ylitykset on jalankulkijalle haastavia. Daugava on jokena Riian kohdalla todella leveä. 

Muista keskustan puistoista Esplanaden puisto on myös ihan hyvä lenkkeilyyn, mutta enemmän allekirjoittaneen mieleen oli Vermanesin puisto. Jos aamulenkillä voi ihmisten tunnelmaa aistia, niin Vermanesin puisto piti kiertää pariin kertaan ihan pelkästään siellä aamusta nauttivien ihmisten takia. 

Daugava-joen kaupungin puoleisella rannalla juokseminen onnistuu, mutta toisella puolella joen seuraaminen on haastavampaa. AB Dambisin puistossa, ison Latvian lipun alla, juokseminen oli vielä ihan toimivaa, kun vanha kaupunki näkyi Daugavan toisella puolella. Sen sijaan Zakusalan saarta en kokenut mielekkäänä.

Aamulenkillä myös vanhassa kaupungissa juokseminen onnistuu, mutta mukulakivikadut vaativat alustana keskittymistä. Päivällä ihmisvilinä ja mukulakivikadut on turhan haastava yhdistelmä. 

Maratonin perusteella kauemmaksi keskustasta ei ole tarvetta lähteä juoksemaan. Yleisesti ottaen kaikki keskustan puistot ovat Riiassa mukavia paikkoja lenkkeilyyn ja isojen teiden ylityksiä kannattaa välttää.