maanantai 27. heinäkuuta 2015

Lenkkeily / Krakova

Lenkit Itä-Euroopan kaupungeissa eivät ole yleisesti kuuluneet Matkailevan Maratoonarin suosikkeihin. Tosin Tallinna on ehkä pieni poikkeus http://matkailevamaratoonari.blogspot.fi/2014/09/lenkki-tallinnassa.html. Krakova ei muutosta tähän yleistykseen tuonut, vaikka kaunis kaupunki onkin kyseessä.

Krakova on lenkkeilijälle helppo kaupunki ottaa haltuun. Yhdellä hyvin suunnitellulla lenkillä on mahdollista nähdä suurin osa kaupungin nähtävyyksistä.

Lenkkeilyyn hyvä paikka on Wisla-joen rannalla. Siinä usein kävely-/pyörätiet ovat kunnollisia, varsinkin joen pohjoispuolta mentäessä. Joen etelärannalla kävelytiet eivät mene yhtenäisesti rantaa pitkin. Joen rantaa juostaessa hienoimmat maisemat ovat Wawelin linnan lähistöllä, siinä mennään Krakovan postikorttimaisemissa.


Vanhassa kaupungissa juokseminen menettelee juuri ja juuri aamuisin, kun väkeä ei ole liikenteessä. Päivällä tehtävä on lähes toivoton. Vanhan kaupungin pystyy kiertämään myös Plantyn puistoa pitkin, mutta matkailevaa maratoonaria puistossa juokseminen enimmäkseen ärsytti. Kaupungin keskeisin puisto, kuten Itä-Euroopassa on monesti tapana, on huonommin hoidettu kuin suomalaisen omakotitalon piha keskimäärin.

Juutalaiskaupunginosa Kazimierzin ja joen toisella puolella oleva entinen juutalaisghetto Podgorzen pystyy lenkkeillessä hyvin kiertämään (toki jalkakäytävät ovat aika huonoja juosta). Kaupunkikuvan kannalta alueella eniten yllätti, että synagogat olivat yllättävän vaatimattoman näköisiä.
Kazimierziin kannattaa kävellen uudestaankin. Kazimierzistä löytyi monia kiinnostavia terasseja ja ravintoloita ja tunnelmaltaan alue oli mielenkiintoinen. Sen sijaan Podgorzen alueesta Schindlerin Lista-elokuvasta tuttuine tehtaineen saa ihan riittävän kuvan juoksulenkilläkin.


Lenkkien huippuhetki oli nousta lopuksi Wawelin linnoitukselle ja tulla sieltä alas kaupungin puoleista portista ja jatkaa matkaa Kanonicza-katua pitkin. Ulica Kononicza oli Matkailevan Maratoonarin suosikkikatu Krakovassa. Kadun varrella on mm. paavi Johannes Paavali II:n talo.


Ensimmäistä kertaa Krakovassa vierailleelle parasta kaupungissa oli halvat ja hyvätasoiset ravintolat. Olut kaupungin terasseilla on puoli-ilmaista (keskimäärin n. 2 €/tuoppi). Yhtenä päivänä vuokrasimme auton (ei yllättäen mitään ongelmia vuokrauksen tai liikenteen kanssa) ja kävimme Auschwitzissa ja Wieliczkan suolakaivoksessa. Molemmat ovat Unescon maailmanperintökohteina ehdottomasti näkemisen arvoisia, mutta kumpaankaan ei tarvitse toista kertaa mennä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti