keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Varusteeni maratonilla

Minulta on viime aikoina parikin kertaa kyselty, millaisilla varusteilla juoksen maratonin. Lyhyt vastaus on ollut, että nyt kysellään väärältä mieheltä. Minulla varusteet eivät ole "viimeisen päälle". Ohessa esittelyssä maratonilla käyttämäni varusteet.

Kengät:
Kengät on tärkein varustus maratonilla ja ne ei saa pettää. Siinä se minun ongelma sitten onkin, sillä aika leveän lestin omaavana kenkien etsintä on ollut vaikeaa.

Olen juossut kaikki 12 maratoniani samoilla Niken Tailwind 2009 tossuilla. Nyt niiden kanssa alkaa jo olemaan ongelmaa, sillä pohjat ovat kuluneet aika sileiksi, vaikka viimeisen vuoden aikana en ole niillä muuta juossut kuin maratonit ja pari lenkkiä ennen sitä.


Olen vuosien varrella ostanut ties kuinka monet kengät (mm. parit Asicsit, parit Adidakset ja Nike Zoom Elite), mutta mihinkään ei ole ollut riittävästi luottoa maratonia varten. Kaupassa kaikki ovat tuntuneet hyviltä, mutta pidemmillä lenkeillä on tullut ongelmia. Esimerkiksi Asics Nimbus pitäisi olla kaikin puolin hyvä kenkä ja hyvältä ne tuntuivat kaikin puolin. Nimbukset kuitenkin pettivät Toijalan 26 kilometrin hölkässä (alkoivat hiertämään reilun 20 km jälkeen) sekä kerran pitkällä 20 km lenkillä. Tämän takia niitä tulee käytettyä vain lyhyillä lenkeillä ja samaa ongelmaa on ollut muidenkin kenkien kanssa. Jotain sitä pitäisi pikku hiljaa keksiä, mutta ehkä vanhoilla tussuilla vielä yksi maraton menee...

Paita:
Juoksupaitoina käytän lähinnä juoksutapahtumista saatuja paitoja. Niissä en ole huomannut pahemmin eroja. Kuitenkin Puman paidat ovat minulla hiertäneet nännejä selvästi muita enemmän :)
Maratoneissa juoksupaitana olen käyttänyt Lontoon puolimaratonilta kotiin postitettua paitaa, vaikka isän kuoleman takia juoksu ja koko Lontoon matka jäi väliin. Paita on erikoinen yhdistelmä bambua (55%) ja kierrätettyä polyesteriä (45%) ja se tekee siitä erittäin miellyttävän tuntuisen päällä.


Housut:
Housuissa en ole kokenut isoja eroja. Useimmat maratonit olen juossut Adidaksen shortseilla, joissa on normaalista juoksushortseista hieman "tiiviimmät" taskut. En tykkää pitää puhelinta käsivarsikotelossa ja taskut ei saa olla liian isot ettei puhelin hölsky. Niken juoksutrikoilla on myös muutama maraton juoksu kylmemmällä ilmalla.


Sukat:
Sukat taitaa olla juoksuvarusteistani ainoa ns. hightech-tuote. Käytin ensimmäistä kertaa Bauerfeindin kompressiosukkia keväällä Madridin maratonilla ja ne toimivat kyllä erinomaisen hyvin. Jalat tuntuivat palautuvan juoksusta paljon paremmin kuin aikaisemmin normaaleilla sukilla. Alkuun käyttöönotossa ne tosin tuntuivat erikoisilta ja ensimmäisillä lyhyillä lenkillä sukat tuntuivat siltä, että näistä ei mitään tule. Kuitenkin juoksumatkan mennessä yli 10 kilometrin olin täysin vakuuttunut sukkien toimivuudesta ja siihen saatiin myös vahvistus Madridin maratonilla, kun jalkojen kanssa ei ollut mitään ongelmia. Tosin varmuuden vuoksi Madridissa minulla oli toisessa taskussa läpi juoksun normaalit juoksusukkani, mutta ensi kerralla sitä ei enää tarvitse tehdä.


Muut varusteet:
Lippis ja ranteissa olevat hikinauhat kuuluvat maratonin must-varusteisiin. Jos sää on ollut juoksussa viileämpi, olen pitänyt myös ohutta juoksutakkia varustuksessa. Usein se on kyllä kulkenut mukana lanteille kiedottuna. Niin hullua kuin se onkin, niin luottojuoksutakkini on Lidlistä ostettu Crivitin takki. Juoksuvaatehyllystä löytyy kyllä Niken ja Adidaksenkin ohuita juoksutakkeja, mutta tämä Lidlin takki on ollut ihan ässä.
Maratonille lisäksi teippaan molemmista jaloista isovarpaan, pikkuvarpaan ja nimettömän varpaan. Lisäksi teippaan nännit ja yhden isomman luomen käsivarren päästä, joka on auennut joskus. Nivusiin laitan rasvaa. Taskuun otan mukaan pari tavallista laastaria, rakkolaastarin ja kymmenen euron (tai vastaavan) setelin.

2 kommenttia:

  1. Näytti ja kuullosti muuten ihan jees hommalta mutta noissa hikinauhoissa olisi kyllä hieman parannettavaa.

    VastaaPoista
  2. Kyllä toiset sinisetkin löytyy, Volkkarin logon tosin...

    VastaaPoista