perjantai 16. joulukuuta 2016

Lenkkeily / Dubai ja Arabiemiirikunnat

Otsikko on hämäävä, mutta Yhdistyneet arabiemiirikunnat (tai Arabiemiraatit) tunnetaan Suomessa paremmin Dubain nimellä, vaikka todellisuudessa Dubai on vain yksi seitsemästä emiraatista.

Dubaihin tarjotaan nykyisin hyvin lentoyhteyksiä ja matkustus sinne on kasvanut paljon. Ensimmäinen visiittini Dubaissa oli 1997 ja kahdenkymmenen vuoden aikana kaupunki on lienee muuttunut eniten koko maailmassa. Lentoyhteyksiä on tullut lisää ja hinnatkin ovat hyviä, sillä itsenäisyyspäivän tienoilla lennon sai 209 eurolla. Toki Norwegianin lentoaikataulut ovat huonoja, kun saapuminen ja lähtö Dubaissa on keskellä yötä, mutta Finnairinkin tarjouksista lentoja saa noin 300 eurolla.

Matkailevalla maratoonarilla on vauhtia myös lomalla, sillä kolmen yön visiitillä otettiin haltuun kolme emiraattia.

Ras Al Khaimah / Marjan Island
Ensimmäisessä paikassa aamulenkkeilijää odotti melkoinen yllätys. Marjan Islandin (ihmisen tekemä "saari") hotellilta lenkille lähtiessä pääsi juoksemaan tartanilla. Ja sitä oli pitkästi. Marjan Islandilla on vasta rakennettu muutama hotelli, mutta puitteet esimerkiksi lenkkeilyyn on upeat. Saarelle menevän tien alusta oli hotellillemme noin 1,5 kilometriä ja koko matkalla oli mahdollisuus juosta yleisurheilukentiltä tutulla tartanilla. Tien päästä täysin piikkisuoraa tartania oli noin 900 metriä. En ole kyllä moiseen "hiittisuoraan" ikinä törmännyt, joten todellisille treenaajille mahdollisuudet on hyvät. Ilmeisesti juoksumatto jatkui pidemmällekin, mutta rakennustöiden takia katua oli revitty auki hotellimme kohdalta.


Matkaileva maratoonari ei kuitenkaan huippuolosuhteista välittänyt, sillä tien päässä alkoi aavikko. Pakkohan sinne oli päästä juoksemaan, sillä aavikolla en ollut koskaan ennen juossut. Reilun viiden kilometrin aavikkojuoksemisen perusteella hattua pitää nostaa niille ultraajille, jotka aavikkojuoksuja vetävät. Meno oli raskasta heti, jos autojen uralta lähtee sivuun tai tulee vähänkään tuulisemmalle paikalle, jossa hiekkaa on pöllynnyt autouralle.


Dubai
Dubai ei yleisesti ole lenkkeilijän unelmakohde. Pieniä puistoja on jonkin, mutta jalkakäytävät oli olemattomia tai niitä ei ollut ollenkaan ja liikenne oli vilkasta. Google Mapsin perusteella lenkkireittien tekeminen Dubaissa on hankalaa puutteellisten kävelyteiden takia.

Ykköspaikka lenkkeilijälle Dubaissa on hulppea The Walk Dubai Marinassa, jossa pääsee juoksemaan pilvenpiirtäjien keskellä Marinaa ympäri reilun seitsemän kilometrin verran. Maisemat ovat hulppeat ja autoista ei ole huolta. Marinan hotellien hinnat tosin ovat aika suolaisia. Myös Dubai Creekin varrella (ainakin lentokentän puolella) pääsee juoksemaan.


Toinen hyvä paikka lenkkeilijälle olisi varmasti Zabeel Park, joka on kohtuullisen lähellä World Trade Centerin isoja hotelleja. Zabeel Parkissa olisi oikein jogging trail ympäri puistoa. Sinne pääsy osoittautui vain mahdottomaksi. Puisto aukeaa vasta kahdeksalta aamulla ja pääportti oli silloinkin suljettuna. Juoksin seuraavalle portille ja tarjosin 5 dirhamin (n. 1,25 €) sisäänpääsymaksua lippuluukulle. Yllätyksekseni raha ei kelvannut lipunmyyjälle, sillä puiston pääsymaksun voi maksaa vain metrolipulla (NOL-lippu) eikä sisään ollut siten asiaa. Näin Zabeel Parkin juoksumahdollisuudet jäi testaamatta, mutta mukavalle puistolle se aitojen takaa näytti :)


Tosin Dubaissa keskipitkää lenkkiä vastaavat kilometrit täyttyvät helposti maailman isoimmassa (ja yliampuvassa) ostoskeskuksessa Dubai Mallissa (tai IBN Battutassa, Marina Mallissa, Mall of Emiratesissa tai mitä näitä nyt on...).

Abu Dhabi
Abu Dhabissa lenkkeilijän valinta on Cornichen alue keskustassa. Corniche Road ja Marina Villagen seutu tarjoaa hienot maisemat ja leveät juoksuväylät.


Harvassa paikassa pääsee nauttimaan yhtä aikaa merinäköalasta ja pilvenpiirtäjistä. Monikaistaisen tien vieressä juostessa liikenteen melusta toki tulee hieman miinusta, mutta eihän sitä kaikkea voi saada. Toki liikenne Abu Dhabissa on silti pientä Dubaihin verrattuna.

Muuten Abu Dhabissa on kyllä samaa ongelmaa kuin Dubaissa, mutta juoksemiseen näytti silti olevan paremmat mahdollisuudet kuin Dubaissa.


Matkasuositus lähtee Marjan Islandille, jos lomalla haluaa rentoutua. Arabiemiraatit hakkaa matkailevan maratoonarin mielestä Kanariansaaret aurinkovarmuutensa ja hienojen puitteiden puolesta. Myös kulttuuri on muuttunut paljon suvaitsevammaksi viime vuosina, mutta vieläkään kaikissa ravintoloissa ei esim. olutta saa. Doubletree Marjan Island oli mainio hotelli omalla yksityisrannalla ja pikkulapsille mainiolla vesipuistolla. Aamiaispöytä hotellissa oli yksi parhaista ikinä. Hotelli on myös mm. Aurinkomatkojen valikoimissa. Aikaisemmin olen pitänyt Dubaita aurinkolomakohteena, mutta nykyään se on kyllä enemmän puhdasta kaupunkilomaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti