lauantai 11. joulukuuta 2021

Lenkkeily / Andalusia

Andalusian kierroksella ehti testaamaan juoksumaastoja Malagassa, Rondossa, Sevillassa, Corbodassa, Frigilianassa ja Aurinkorannikolla. 

MALAGA 

Malagassa keskustassa paras lenkkipaikka on Malagan puisto (Parque de Malaga). Keskuspuisto on tunnelmaltaan mukava paikka, vaikka vilkasliikenteiset tiet menee molemmin puolin. Liikenteen melulle vastakohdan tarjoaa papukaijojen iloinen laulanta. Puiston kierrokselle tulee mittaa noin 1,5 kilometriä. 

Toinen vaihtoehto on lähteä keskustasta juoksemaan merenrantaa pitkin. Itään lähtiessä liikenne on vilkkaampaa kuin etelään mennessä, mutta uimarannat ovat tyylikkäämpiä. Etelään mennessä on rauhallisempaa ja merkitty juoksureitti menee rantabulevardia pitkin Gualdelhorcen luonnonsuojelualueelle ja yleisurheilustadionille. 


RONDA

Ronda on monelle Aurinkorannikon kävijälle tuttu päiväretkikohde ja tunnettu erityisesti 1700-luvulla Puente Nuevon sillasta ja vanhasta kaupungistaan. Lenkkimaastot ohjautuu automaattisesti El Tajon rotkon ympäristöön. Vuoristomaisemat ovat upeita, mutta maasto on varsin mäkistä. Rondan reiteillä tulee monessa paikassa mieleen, että turvallisuus ei ole ihan ykkösjuttu, vaikka turisteja poluilla kulkee paljon. Kapeillakaan poluilla ei ole kaiteita ja pudotukset on hurjia. Amerikassa olisi täysin päinvastainen meininki...
 

SEVILLA 

Sevillasta monelle tulee mieleen ensimmäisenä katedraali, joka on lajissaan maailman suurimpia. Lenkkeilijälle katedraalin seutu ja vanha kaupunki tarjoaa hienot puitteet, mutta ehdoton vaatimus on olla liikkeellä aamusta aikaisin. 

Kaupungin paras lenkkipaikka kuitenkin on Maria Luisan puisto ja Plaza de Espana. Plaza de Espana on rakennuksena upea kokonaisuus.

Hyvän lenkkipaikan tunnistaa aina siitä, että paikalliset juoksuklubit ovat aamuisin siellä lenkeillään. Maria Luistan puistossa juoksuporukoita tuntui tulevan vastaan paljon ja kaikki tervehtivät aina iloisesti. Kyllä siitä päivälle saa hienon startin. 


Lenkkeilyyn liittymättömänä vihjeenä vahva suositus Unescon maailmanperintökohde Real Alcazarin kuninkaalliselle palatsille.

CORDOBA 
Värikkäästä historiastaan huolimatta Corboda oli jäänyt allekirjoittaneelle tuntemattomaksi. Lenkkeilijälle Cordobaan tarjotaan harvinaista vihjettä: Eksy! Ja tee se Unescon maailmanperintökohteena olevassa vanhassa kaupungissa. Se ei ole niin iso, että siellä oikeasti eksyisi, mutta se on riittävän iso risteilevää lenkkeilyä varten.

Cordoban vanha kaupunki on upea kapeine kujineen ja seinäkukkaruukkuineen. Aamulenkeilijä pääsee juoksemaan tyhjillä kujilla eikä väkeä ollut häiriöksi myöskään päiväsaikaan. 


Guadalquivir-joen toisella puolella menee joen penkalla mukavasti juoksureittejä, mutta maisemat eivät säväytä vanhan kaupungin rinnalla. Parasta joen toisella puolella on roomalaiselta sillalta näkymät vanhaan kaupunkiin. 


Lenkkeilyyn liittymättömänä vihjeenä vahva suositus Unescon maailmanperintökohteille Cordoban moskeijalle ja Madinat al-Zahran palatsin raunioille.

GRANADA
Jos Cordoba oli allekirjoittaneelle vieraampi tuttavuus, niin Granadassa on aina tehnyt mieli vierailla. Osittain se toki liittyy lähellä olevan Sierra Nevadan laskettelumahdollisuuksiin.

Lenkkikaupunkina Granada osoittautui hieman haastavaksi, mutta muuten kaupunki teki odotetun vaikutuksen. Harvoin toki lenkkeilemään pääsee Unescon maailmanperintökohteeseen, kun aamulenkki suuntautui Albayzinin kaupunginosaan. Maisemat San Nicolaksen kirkon näköalapaikalta oli hulppeat. 
 

Lenkkeilyyn liittymättömänä vihjeenä todella vahva suositus Unescon maailmanperintökohteille: maurien linnoitukselle ja palatsi Alhambralle ja sen puutarhalle Generalifelle (lenkkeilen Alhambraan ei kannata mennä, ellei halua kunnon ylämämäkitreeniä. Pakkohan sinne oli juosta, mutta ei siellä oikein pääse mihinkään, jos ei mene pääsymaksulliselle alueelle sisään).

FRIGILIANA
Lyhyesti sanottuna Frigiliana (kutsuttu Espanjan valkoisimmaksi kyläksi) on enemmän Instagram-kuvaajille kuin lenkkeilijöille. Maisemat ovat kieltämättä upeita ja tunnelma on kuin Mamma Mia -musikaalissa. Lenkkeilijälle kylä on vähän pieni, mutta muutaman tunnin päiväkohteena Frigiliana on ehdottomasti käymisen arvoinen. 


AURINKORANNIKKO
Aurinkorannikon kohteissa (Benalmadena, Torremolinos, Fuengirola, Marbella) lähes poikkeuksetta parhaat lenkkimaastot löytyy rantabulevardilta, jotka kieltämättä ovat hienoja. Omalla tavalla se on tylsää juosta samaa pätkää kahteen suuntaan, mutta harvoin sitä meren rantaa pääsee juoksemaan. Ja kyllähän Chirinquitoista leijailevat tuoksut ja kylmillä olueilla istuvat ihmiset pistävät miettimään, pitäisikö sitä tehdä jotain muuta kuin juosta... 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti