perjantai 18. maaliskuuta 2022

Lenkkeily / Rooma ja Napoli

ROOMA
En olisi ikinä uskonut kirjoittavani seuraavaa lausetta: Rooma on aamulenkkeilijän paratiisi. Kyllä aikaisemmillakin visiiteillä Roomaan on ollut hienoa juosta aamutuimaan porrastreeniä aitioilla Espanjalaisilla portailla, mutta aikaisemmin en ollut nähnyt isoa kuvaa. 


Rooman merkittävimmät nähtävyydet voi "ottaa haltuun" helposti aamulenkillä viikonloppuna, kun liikkeellä on ennen yhdeksää (arkipäivinä pitää olla ennen seitsemää ja silloinkin liikenne jo häiritsee). 

Hotelli oli tällä kertaa Piazza Barberinillä ja esimerkiksi siitä lähtiessä saa mahtavan kierroksen historialliseen Roomaan tunnin lenkillä (Terminin alueen hotelleista toimii myös hyvin): Espanjalaiset portaat - Piazza del Popolo - Castel Sant'Angelo - Vatikaani (Piazza San Pietro) - Piazza Navona - Pantheon - Fontana Di Trevi - Piazza Venezia - Capitolium - Forum - Colosseum - Palazzo del Quirinale - Quattro Fontane - Piazza Barberini. Ei tästä aamulenkki voi enää tulla mahtipontisemmaksi!

Ja jos haluaa lyhyemmän lenkin, noin viiden kilometrin kierroksen saa pudottamalla Vatikaanin pois ja menemällä Treviltä suoraan majapaikkaan. Tosin tässä tapauksessa ei pääse juoksemaan yhtä allekirjoittaneen suosikkikaduista, Via Della Concillazionea. Kuvassa Cantel Sant'Angelolta Piazza San Pietrolle vievä tie ei näytä oikein miltään, mutta Rooman maratonillakin se oli yksi ehdottomista kohokohdista. 


Jos aamuherätykset ei nappaa, niin parhaat paikat lenkkeilyyn Roomassa on Villa Borghesen puisto ja Tiberin rannat. Näitä on helppo suositella, sillä molemmissa juostessa vastaan tulee paikallisia lenkkiporukoita. Se yleensä jo kertoo, että ei ihan väärillä seuduilla olla. 
 

Tosin Tiberin rannalla juostessa maisemat on muurien myötä rajoitetut, mutta liikenne ei haittaa ja se on suurkaupungissa jo paljon. 


Villa Borghesen on puistona tyylikäs (jos kuivuus ei vaivaa) ja puistolenkillä nähtävää riittää patsaiden ja rakennustenkin osalta. Kannattaa myös poiketa Villa Medicin edustalle, josta aukeaa upea näkymä Rooman yli. 


Hyviä lenkkipuistoja ovat historiallisesta keskuksesta vähän kauempana olevat Villa Pamphili ja Villa Ada Savoia. Vilkkaampaan aikaan historiallisessa keskustassa puistojuoksupaikan tarjoaa myös Circus Maximus, jossa aikanaan hevoset ovat juosseet kilpaa oikein tosissaan. 


Ja simppeliksi aamulenkiksi voi aina ottaa myös vain yhden nähtävyyden. Ei lyhyellä lomalla voi kyllästyä Piazza Navonan tai Piazza del Popolon kaltaisten aukioiden pelkkään ympärijuoksuunkaan.

NAPOLI
Rooman hehkutuksesta mennään toiseen äärilaitaan. Tätäkään en uskonut kirjoittavani, mutta Napolissa juokseminen ei jaksa innostaa. Ja se jos mikä on harvinaista. Kaupunki on likainen, mukalakivinen ja liikenne on hullua jo aamutuimaan. Jotenkin jatkuvat graffittien töhertämät seinät saa mielenkin matalaksi. 


Villa Communalen puisto on ainoa keskustan vähänkään isompi puisto, mutta sekin on aika vaatimattoman kokoinen ja suurimmasta osasta hotelleista vähän sivussa. Aamulenkin sijasta päivän reippailuksi voikin ottaa Pompeissa kiertelyn tai Vesuviuksen rinteillä vaeltelun. Niin uskomatonta kuin se onkin, Pompein raunioilla ei ihan muutaman kilometrin kävelyllä selviä. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti