keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Kampanja NYCM: Tähtitaivaan alla

Tällä viikolla luonto on näyttänyt parhaimpaansa, kun sateisesta syksystä ei ole tietoakaan. Flunssakin on alkanut hieman hellittämään ja lauantai-iltana uskalsin pitkästä mennä rauhalliselle lenkille.

Parina iltana olen lähtenyt lenkille illalla auringonlaskun jälkeen, kun alkaa jo olemaan pimeää. Meillä maaseudulla ei ole katuvaloja, mutta pilvettömällä säällä otsalampun voi jättää kotiin ja keskittyä ihailemaan tähtitaivasta.

Alkuun on hienoa juosta auringonlaskua kohti, jossa taivaanranta hohtaa vielä hieman punertavana. Takaisin kotiin juostessa onkin jo täysin pimeää, ainoastaan selkeässä pikkupakkasessa tähdet loistavat kirkkaana. On uskomattoman hieno tunne juosta, kun jopa tähtipöly erottuu taivaalta. Se on niitä maalla asuminen pieniä iloja. Muutenkin taivas viime aikoina ollut tavallista kirkkaampi, vaikka edellisen keskiviikon tapaisia revontulia ei enää viime päivinä olekaan enää näkynytkään.

On tämä ihan toista kuin New Yorkissa...

Viikon lenkkikuva:
Tähtitaivaasta ei meikäläisen kännykkäkameralla kuvaa saa, joten kuva on viikon ainoalta valoisan ajan lenkiltä.

Lähistöllämme juoksen usein Hattulan Kosken kylän kosken ohitse. Vaikka Alajoen koski ei ihmeellinen olekaan, veden pauhua on aina upea kuunnella ohi juostessa. Kuvassa oleva talo on vanha mylly, jonka katon kylätoimikunta muutaman vuosi sitten kunnosti.

Tällä paikalla on ollut mylly 1400-luvulta lähtien, joka on todella uskomatonta. Kosken myllypaikka mainitaan asiakirjoissa jo vuonna 1411 eli reilut 80 vuotta ennen kuin Amerikka löydettiin!

Myllyssä on ollut yksiraaminen kehäsaha, joka sai käyttövoimansa koskesta. Myllytoiminta loppui 1950-luvulla. Alajoen (Alajoki kulkee Takajärvestä Alajärveen) uittoreitti on ollut yhteydessä Vanajaveden ja Kokemäenjoen vesistön kautta Poriin asti.

Lahjoituksia kampanjaan pystyy tekemään täällä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti